Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمد علیخانی (رئیس کمیسیون عمران و حمل ونقل شورای شهر تهران)  درباره ایمنی خط ۶ و ۷ متروی تهران گفت: بسیاری از مشکلات این خطوط رفع شده است ولی در مورد هواکش‌های میان تونلی همچنان نقص وجود دارد. البته مسئولیت تایید فنی و ایمنی خطوط مترو با مشاور طرح و مسئولین مربوطه است و شورا دخالتی در مسایل فنی ندارد و تذکرات فقط از جنبه نظارتی صورت می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در ادامه با اشاره به اشکالات باقیمانده این دو خط گفت: از نظر بنده نبود هواکش‌های میان تونلی نقص مهمی است چون در صورت بروز آتش سوزی احتمال خفگی مردم وجود دارد اما مدیریت مترو و مسئولین شهری معتقدند چون در این خطوط افتتاح شده فعلا فاصله حرکت قطارها زیاد است‌، قطارها به هم نمی‌خورند و در نتیجه آتش‌سوزی رخ نمی‌دهد. 

علیخانی با اشاره به ذهنیت شرکت متروی تهران دراین باره که آتش‌سوزی تنها با برخورد دو قطار رخ می‌دهد،‌ با رد این ادعا گفت: آتش سوزی تنها با برخورد قطارها رخ نمی‌دهد و ممکن است این اتفاق بر اثر یک حادثه دیگری بوجود بیاید.

رئیس کمیسیون عمران و حمل ونقل شورای شهر تهران در ادامه اظهار داشت: اگرچه در هدوی بالا و یا فاصله ۱۵ دقیقه به بالای حرکت قطارها خطر تصادف کمتر است ‌اما تضمینی برای رخ ندادن باقی حوادث و بروز آتش سوزی وجود ندارد.

وی با بیان اینکه با تایید این سناریو، مسئولین شرکت مترو و شهرداری تهران مسئولیت ایمنی را قبول کرده‌اند گفت: این ها دلیلی نمی‌شود که بنده هم در این زمینه قانع شده باشم  و به همین دلیل در افتتاح مربوطه نیز شرکت نکردم.

رئیس کمیسیون عمران و حمل ونقل شورای شهر تهران در پاسخ به این سوال که آیا نباید دستگاه دیگری به این مساله ورود کند، گفت: ممکن است دستگاه‌های نظارتی ورود کنند. کمیسیون نیز تا رفع شدن مشکل، این موضوع را پیگیری می‌کند و گزارش مفصلی هم  از خط ۶ و ۷  در مرحله نهایی شدن قرار دارد که آن را برای شهردار محترم ارسال می‌کنیم.

علیخانی در پاسخ به این سوال که چرخه تذکرات کمیسیون عمران و حمل و نقل و پاسخ شهرداری روشن است و کدام دستگاه دیگر باید به این مساله ورود کند، گفت: از این گزارش یک رونوشت به سازمان بازرسی کل کشور نیز ارسال می‌شود. اابته هدف ما پیگیری موضوع تا رفع نقص است و در مواقعی که احساس کنیم گوش شنوایی نیست، مجبوریم از ظرفیت های دیگر هم استفاده کنیم.

وی در ادامه افزود: اشکال شهرداری تهران این است که وقتی یک عضو شورا تذکر می‌دهد،‌ شهرداری آن تذکر را به متخلف و یا شخص مسبب موضوع مورد تذکر ارائه می‌دهد، ‌او هم در گزارشی بر درست بودن کار خود اصرار و آن را توجیه می‌کند و شهرداری نیز عین این پاسخ را برای شورا ارسال می‌کند. این روند اشکال دارد. درستش این است که وقتی گزارش و تذکری برای شهرداری می‌فرستیم،‌ شهردار باید رسیدگی را به مرجع سومی از جمله بازرسی‌، حراست و یا معاونت دیگری بسپارد تا بررسی مستقلی انجام شود چون صرفا انعکاس نامه مسبب تذکر به شورا، روند صحیحی در پاسخ به تذکرات نیست.

۲۳۵۲۳۲

کد خبر 1293967

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: مترو محمدجواد ظریف ایران و آمریکا ایالات متحده آمریکا باشگاه پرسپولیس لیگ برتر نوزدهم دونالد ترامپ باشگاه استقلال بازیگران سینما و تلویزیون ایران حسن روحانی استان البرز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۲۲۰۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقاد مجدد از حصارکشی پارک لاله/ «توضیحات ارائه شده شهرداری مبهم بود»

به گزارش خبرآنلاین، عضو شورای شهر تهران با انتقاد از حصارکشی پارک لاله گفت: شهرداری اگر بخواهد ساخت و سازهایی انجام دهد می‌تواند با استفاده از املاکی که در اختیار دارد و از مسیر تهاتر در جوار پارک‌ها تجهیزات مورد نیاز را ایجاد کند یا می‌تواند با پایش مجدد از فضاهای خالی و غیر قابل استفاده یا فضاهایی که کاربری لازم را ندارد، استفاده کند.

مهدی اقراریان نیز در گفت‌وگو با ایسنا، در تشریح بررسی روند حصارکشی در بوستان‌های تهران به ویژه بوستان لاله افزود: به صورت مستقیم از بوستان لاله بازدید نکردم، ولی هنگامی که متوجه خبر شدیم یکی از اعضای شورا مرتبط با حوزه محیط زیست و حوزه خدمات شهری از بوستان لاله بازدید داشتند و فیلمی از داخل مجموعه حصار کشی شده تهیه و برای بخشی از اعضای شورا ارسال کردند.

وی ادامه داد: فیلم دیگری هم توسط یکی از اساتید دانشگاه منتشر شد که در مورد حصارکشی بوستان لاله صحبت کرده بودند؛ لذا از طریق فضای مجازی این فیلم به دست ما رسید که بر اساس آن پیامی را در فضای مجازی منتشر کردم و اطمینان خاطر به همشهریان دادم که به عنوان نمایندگان آنها موضوع را دنبال می‌کنیم.

عضو شورای شهر تهران افزود: شهرداری تهران در پی این اقداماتی که در بوستان لاله انجام شده توضیحاتی را ارائه کرد که البته توضیحات ارائه شده برای ما مبهم بود و هنوز توضیح مشخصی را دریافت نکردیم. البته ممکن است مجبور باشیم اتوبان یا بزرگراهی احداث کنیم و از مسیری عبور کند که دارای تعدادی درخت باشد، طبیعی است که باید این درختان جابجا و جایگزین شوند.

اقراریان تأکید کرد: چنین موضوعی در طرح‌های بزرگ منطقی و معقول است و در ادوار گذشته هم اتفاق افتاده است که به دلیل توسعه شهر چنین اتفاقی روی داده البته در آنجا هم باید حتماً نکات زیست محیطی مورد توجه قرار گیرد و مطابق دستورالعمل‌ها و پس از سیر مراحل قانونی این کار انجام شود.

حفظ درختان در پارک‌ها ارجح است

این عضو شورای شهر تهران ادامه داد: امروز با فضاهای سبزی مواجه هستیم که در آنها ‌طرحهایی مقرر شده تا اجرا شود که از جنس پروژه‌های کلان و بزرگ شهری نیست. به نظر من در اولویت بین ایجاد سازه و حفظ درخت، حتماً حفظ درختان در پارک‌ها ارجح است. شهرداری تهران اگر بخواهد ساخت و سازهایی انجام دهد می‌تواند با استفاده از املاکی که در اختیار دارد و از مسیر تهاتر در جوار پارک‌ها تجهیزات مورد نیاز را ایجاد کند یا می‌تواند با پایش مجدد از فضاهای خالی و غیر قابل استفاده یا فضاهایی که کاربری لازم را ندارد، استفاده کند.

چیزی که موجب کوچک شدن فضای سبز شهر تهران شود، اشتباه است

کمتر فضای مناسب برای استراحت و آرامش کودکان مادران و بازنشستگان وجود دارد

وی با تأکید بر اینکه هر چیزی که موجب کوچک شدن فضای سبز شهر تهران شود از نظر من اشتباه است، گفت: شرایط زندگی در تهران قابل قبول نیست و آسایش و آرامش مورد نیاز شهروندان با مسائلی همچون افزایش هزینه‌های مسکن در سبد خانوار و تغییر الگوی مصرف دچار مخاطره شده است. امروز زندگی به سمت آپارتمان نشینی رفته و کمتر فضای مناسب برای استراحت و آرامش کودکان مادران و بازنشستگان وجود دارد.

اقراریان اظهار کرد: اگر بخواهیم پارک‌ها را با سازه‌های متنوع و گوناگون بپوشانیم کمتر فضای مناسبی برای این دسته از افراد باقی می‌ماند .اتفاق دیگر نیز ایجاد شهرهای بازی یا مجموعه‌های بازی درون پارک‌هاست که یکی از این موارد را در منطقه ۴ شاهد بودیم که باعث ایجاد نارضایتی شهروندانی است که در محیط پیرامونی پارک‌ها در حال زندگی هستند، چرا که این موارد ایجاد سر و صدا و مزاحمت‌های صوتی را به همراه دارد.

وی در خاتمه افزود: باید حقوق شهروندی را رعایت کنیم؛ این دسته اقدامات باعث نگرانی شهروندان و اعضای شورای شهر تهران می‌شود و حتماً جلوی این دست از اقدامات با ابزارهایی که در اختیار اعضاء است، گرفته خواهد شد.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903386

دیگر خبرها

  • فوت مرد میانسال به دنبال سقوط در چاه
  • این بنر عجیب از شهرداری در مترو صدای همه تهرانی‌ها را درآورد! +تصویر
  • جزییات آتش سوزی انباری در خیابان لاله‌زار
  • آتش سوزی در خیابان لاله‌زار تهران
  • انتقاد مجدد از حصارکشی پارک لاله/ «توضیحات ارائه شده شهرداری مبهم بود»
  • برنامه امسال شهرداری تهران برای مترو چیست؟
  • اعضای شورای شهر حق دخالت در انتصابات شهرداری را ندارند
  • انتقاد از ساخت مجموعه فرهنگی در پارک لاله/ شهرداری تهران حصار‌های پارک لاله را بردارد
  • انتقاد رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر از کور شدن نمای بوستان‌های تهران
  • (ویدیو) صحنه‌هایی دردناک از وضعیت مردم پس از آتش‌سوزی در امام‌زاده ابراهیم شفت